A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

EP-választás: csak chatben, csak halkan, de jön

Dátum: 2009.04.01. 16:19 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 6 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: chat eu és mi euparlament

Na, milyen választások lesznek Magyarországon? A címet olvasva egyértelmű lenne a felelet, de inkább elmesélem egy ismerősöm EU-s előadásán az általános iskolás hetedik osztályosok válaszát erre a kérdésre, akik – bizonyítva, hogy a tizenhárom évesek is képben vannak a napi belpolitikai történésekkel kapcsolatban – kórusban harsogták: „Előrehozott!!” :-)

Dolgozni kell tehát még azon, hogy az emberek, de különösen a fiatalok, az első választók figyelmét felhívják a közelgő uniós megmérettetésre. Bár vannak már próbálkozások, de hogy ez mennyire mozgósít – meglátjuk, egyelőre annyi biztos, hogy a kezdeti lelkesedés óta évről-évre kevesebben járulnak a tagállamokban az EUrnák elé.

Korábban sem volt igazán kérdés, hogy melyik nap (melyik nap? hát vasárnap!) lesz a választás, és egyébként is annyira izgatott fel, hogy ettől még pont tudtam aludni... Az unió tagállamaiban ugyanis 2009. június 4-e és 7-e között választják meg az EP új tagjait a következő öt évre, a tagállamok pedig saját maguk választhatnak a négy nap közül. A köztársasági elnökünk nagy meglepetést nem okozva – az eddigi gyakorlathoz hasonlóan – vasárnapra, június 7-ére írta ki az EP-választást.

Indulhat tehát a kopogtatócédulák gyűjtése, és újraindul az EUvonal online CHATszobája is. A 2008-as amerikai elnökválasztás óta tudjuk, hogy az online kampányeszközök és megjelenések szerepe felértékelődött. Nálunk még külön internetes párt is indulni akar az EP választáson...

Használjuk akkor a netet mi is! A holnap induló online társalgóban bárki kapcsolatba léphet a jelenlegi és akár későbbi, vagy már csak pár hétig működő EP-képviselőkkel, és nekik személyesen teheti fel kérdéseit. Ebben segít az Európai Parlamentről és a sorra kerülő EP-választásról szóló külön oldal, hogy az EP-képviselők sokszor láthatatlan munkássága kicsit láthatóbbá váljon és hogy az uniós szakpolitikákkal, az EP működésével, illetve általánosan az EU-val kapcsolatban érdemi kérdéseket tehessenek fel az érdeklődők.

Az online társalgó első vendége: Szent-Iványi István lesz, aki az SZDSZ képviselőjeként került 2004-ben az Európai Parlamentbe és a 2009-es EP-választáson vezeti a liberálisok listáját. A képviselő elsősorban külügyi és költségvetési kérdésekkel foglalkozik, de liberális képviselőként számos alkalommal szót emelt a rasszizmus ellen, valamint az emberi, és kisebbségi jogok védelmében; határozottan támogatja az unió további keleti bővítését. Szent-Iványi lehet, hogy az uniós kérdések mellett arra is választ tud adni, hogy van-e/lesz-e június 7-én Magyarországon 200 000+1 szabad, demokrata szavazó, aki elmegy voksolni...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr121040009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwert012 2009.04.01. 16:46:48

Jó kezdeményezés, szerintem fontos lenne, ha elérhetőbbek a képviselőink. A direkt feedbackek sztem fontosak a felelősségükben...

EUforia 2009.04.01. 16:50:22

Azért kíváncsi leszek, hány ember járul majd az urnákhoz az ominózus vasárnapon...Most akkor egyúttal lesz szavazás a képviselők számla adási kötelezettségéről is?

mr. teufel 2009.04.01. 16:56:46

@EUforia: nem lesz, mert népszavazást nem lehet ogy vagy ep-választással egy időben tartani.

amúgy hülyeség ez az internetes párt. a hatvanból ha csak egy ember is úgy gondolja, hogy ő az egy hónap elteltével nem mond le, akkor semmivel sem tudják erre kötelezni, és borul az egész rendszer.

cirrocumulus 2009.04.01. 17:07:58

Az ír bukta után már bebizonyították: az, hogy hányan mennek szavazni, legalább olyan mértékben számít a részvételi arányoknál, mint a teljes kampány. Az elmélet remek: ha tehát sütni fog a nap, azért nem megy el senki szavazni, ha meg esik, akkor meg azért.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.01. 20:18:47

Twitterezzenek a képviselők, és persze reagáljanak is ott a kérdésekre.

Nem alkalmilag kellene ilyen, hanem folyamatosan.

Mesteri Margarita 2009.04.02. 12:40:28

@agyvihar: pontosan! A folyamatos kommunikáció lenne hasznos, nem csak az EP-képviselők, hanem a "hazaiak" tekitetében. Kicsit úgy tűnhet, csak a kampányidőszakban jut eszükbe, hogy van a Nép és velük kommunikálni kéne, tájékoztatni őket és néha a véleményüket is kikérni (persze mértékkel, mondjuk kompetencia függvényében).
Perpill viszont azokon sem lepődök meg, akik ilyenkor rácsodálkoznak, hogy *Mi? EU? Jééé, tényleg!*


süti beállítások módosítása