A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Megbukott a kormány – a cseh

Dátum: 2009.03.25. 14:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 15 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: csehország korrupció válság eu és mi eutagok eu elnökség

Megbukott a cseh kormány. A magyar belpolitikán edződött szívem még csak nagyobbat sem dobbant a hír hallatán, hisz mondhatni nálunk is pörögnek az események. 

A méltán irigyelt csehek kormánya úgy bukott meg, hogy a korábbi kormánypárt négy, immár független tagja a lelkiismeret-furdalás szikrája nélkül nyomta meg a piros gombot, munkanélkülivé téve az amúgy is válság sújtotta ország vicces nevű miniszterelnökét – a soros elnökség kellős közepén.

Az EU-ban meglehetősen hírhedt odamondogató Václav Klaus dörzsölheti rendszerváltásban megkérgesedett tenyereit egymáshoz, és írhatja ki az új választásokat.

Szláv barátaink a francia elnökségi (mondhatni hiperaktív Sarkozy-féle) hagyományokat felülírva a Vencel-téri turisták tempójához igazodva elnökölték a 27 tagállamot – szólnak a hangos kritikák Európa-szerte. Rossz nyelvek szerint a miniszterelnök – felemelve nemesi fejét a söröskorsóból – januárban csak akkor kapott észbe, mikor már a parlamentet sem tudták fűteni a gázhiány miatt.

Ezek azok a finom vádpontok, melyet az ellenzéki szociáldemokraták soroltak annak indoklásaként, miért is járatják le saját országukat az unió és a nagyvilág politikai közvéleménye előtt. Természetesen a világon mindenhol jolly-jokernek számító korrupciós vádak mellett.

A brüsszelokraták elmorzsoltak néhány könnycseppet, majd kijelentették, remélik, hogy az események miatt nem csökken a korábban megszokott hatékonyság és színvonal…

A már említett Klaus pedig most kibújva az elefántcsonttoronyból odadurranthat egy kiadósat az uniónak.

A csehek azonban most még polírozhatják sörben áztatott hírnevüket, és felkerülhetnek a képzeletbeli dobogó harmadik fokára azok versenyében, akik kormányt váltottak EU elnökség alatt. (A nem meglepő módon első olaszokat és az ugyancsak meglepetést okozó dánokat követhetik.)

Kérdés, mi lenne jobb számukra: ha úgy emlékeznének rájuk, mint akik kormányválsággal tették izgalmassá a rájuk eső félévet, vagy ha realistán elemzik a tevékenységüket. Ez utóbbi esetében bizonyára jó pont lesz, hogy Topolánek januárban a gázválság miatt egy kisebb olajmezőt elrepkedett a Prága-Kijev útvonalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr271024802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cirrocumulus 2009.03.25. 14:59:11

Én drukkolok a cseheknek...

az unió soros elnöksége sok szempontból formalitás, és valódi hatalma/beleszólása az ügyekbe sem akkora, mint az sokan hiszik, de akárhogy is egy ilyet levezényelni hihetetlen nagy kihívás...

Ráadásul a cseheknél ott van Klaus is, aki midnent megtesz, hogy borsot törjön az EU orra alá (nem tűzi ki az uniós zászlót, akadályozza a Lisszaboni Szerződés életbelépését, mindenkinek beszól), ilyen kolonccal nehéz könnyedén kormányozni...

Arról meg nem is beszélve, hogy a mostani időszak is extra-brutál uniós szempontból: alapból ott a halódó reformszerződés, az unió történetének legnagyobb gazdasági válsága, plusz az év egy "jó kis" gázválsággal és egy újabb palesztin-izraeli csetepatéval indult...

Minden összevetve kész csoda, hogy eddig húzták...

krach 2009.03.25. 15:30:11

Azért ez nem semmi, hogy a soros elnök ország kormánya egyik napról a másikra megbukik. Gratulálok nekik!

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2009.03.25. 15:36:06

Kár, hogy ez nálunk elképzelhetetlen :-/ Új kormány lesz, de rohadtul nem mi döntünk ez ügyben.

mr. teufel 2009.03.25. 15:36:37

ez a cseh elnökség botrányosan rossz volt már eddig is. és nyilván ez sem fog segíteni a helyzeten. nem lehetne, hogy a cseh elnökséget is megbuktatni? a sorban következő svédeknek már megvan a honlap, a logó és a cseheknél csak jobban csinálnák, az biztos...

mr. teufel 2009.03.25. 15:45:46

@cirrocumulus: Minden összevetve kész csoda, hogy eddig húzták...

azért vicces, hogy már tavaly októberben lehetett tudni, hogy ez lesz.
www.euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=5434

mondjuk eléggé pofátlanság az ottani ellenzék részéről, hogy ilyenkor buktatta meg a kormányt, mert ezzel a többi 26 országot is kellemetlen helyzetbe hozta. jobb helyeken treuga deit hirdetnek. ez egy újabb érv amellett, hogy a kis országok ne kerüljenek fél évre a Tanács élére...

mr. teufel 2009.03.25. 15:46:58

mármint treuga deit hirdetnek az ország EU-elnökségének idejére.

spring01 2009.03.25. 15:59:02

@mr. teufel: esetleg maradhatott volna az előző francia elnökség. Sárközy úgyis szívesen válallta volna...

cirrocumulus 2009.03.25. 16:00:43

@mr. teufel: Ingo megmondta. Ingo for president!

De a Te demokratikus érzékedet nem sérti, hogy elvennék a jogot a kisebb tagállamoktól? Egyáltalán hogy tartod ezt elképzelhetőnek? Hol szabják meg a "kicsiség" határát? Épp az ilyen döntésektől fél és utálja sokmindenki az EU-t... ("másodrendű állampolgárok....")

Az meg hogy valaki pici, vagy tapasztalatlan nem jelent semmit, abból még lehet jó dolog is... volt akinek sikerült, lásd Szlovénia...

több bizalom és több demokrácia kellene az EU-ba -ez különösen igaz az elnökségekre - demokratikusan meg kell adni mindenkinek a lehetőséget és bízni kell bennük.

mr. teufel 2009.03.25. 16:11:06

@spring01: igen, úgy hallottam, még ajánlkozott is, de a csehek nagy hevesen visszautasították, hogy az ő jogaikat senki ne merje csorbítani...

@cirrocumulus: igaz, a szlovének becsülettel helyt álltak. tényleg nem a mérettől függ. de ahhoz, hogy egy félmilliárd lakosú szervezetet vezethessen valaki, akkor is fel kell nőni. a szlovéneknek sikerült, a cseheknek nem. persze mire számítson az ember azoktól, akik vaclav klaust megválasztják elnöknek...

jog-ász 2009.03.25. 16:12:08

persze a csehek nyomták brüsszelben ezerrel hogy ők aztán elhatárolódnak tőlünk, náluk minden nagyon szuperül zajlik, nincs baj, nem szabad őket magyarországgal összemosni..aztán lassan kiborul a bili sorban az összes többi közép europai országnál akik olyan nagyon elhatárolodtak tőlünk.

zsenialisteknos 2009.03.25. 16:29:11

@jog-ász: jogos. Hozzáteszem, politikai kultúrából bukó a szlávoknak...ilyenkor és így kormányt buktatni. Már-már barbárság.

jog-ász 2009.03.25. 16:39:10

@zsenialisteknos: persze lehet hogy éppen eszüknél vannak kormányt buktatnak, uj választások lesznek uj kormánnyal, és a cseh korona majd erősödik, mig mi még mindig azon agyalunk kell e uj miniszterelnök vagy uj választás lenne jó..lehet hogy éppen egy lépéssel előttünk járnak, de ez nem változtat azon hogy nincsenek jobb helyzetben nálunk most. összességében biztos jobban állnak.

Lovag, aki azt mondja: Ni! 2009.03.25. 16:56:27

Én 2006 szilveszterét töltöttem Prágában, és akkoriban is volt ott valami nagy balhé a miniszterelnök körül. Talán le is váltották de biztos már nem vagyok benne. Tud valaki erről infót adni?

Axeptor · http://nemlehetmas.blog.hu/ 2009.03.25. 17:51:57

Szomorú az ilyet hallani, hogy egy parlament magát oszlatja fel, és a polgárok elé viszi a kérdést, amikor ők nyilván nem értenek hozzá, nagyon ritkán kéne választásokat tartani, nemhogy még előre hoozott is legyen!!!


süti beállítások módosítása