A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Az EU rehabilitálja a görbe uborkát

Dátum: 2008.11.07. 16:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 17 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: gyümölcs brüsszel zöldség élelmiszer eu és a szabályok uniós mítoszok

Hiába csökkentheti bármilyen mértékben az Európai Unió a roaming-árakat, hiába számolja fel a tagállamok közötti belső határokat vagy teszi egyszerűvé a más tagállamában való munkavállalást, az istenadta nép jelentős részének még mindig tuti, hogy az uborkagörbület szabályozása jut eszébe az Európai Unióról.

Mindez már majdnem a múlté. Küszöbön áll a rendelet eltörlése, amelyet az euroszkeptikusok eddig kéjes örömmel az arcukon hoztak fel, ha a túlszabályozó, bürokratikus, népeket sanyargató EU-ról akartak beszélni.
 
A részletek itt olvashatók. Ha minden jól megy, jövő júliusban helyezik hatályon kívül 26 zöldség és gyümölcs esetében a küllemet szabályozó előírásokat. A szépséghibás termések piacra kerülésének több előnye is van. Például egyes számítások szerint akár 20 százalékkal is csökkenhet a jelenlegi követelményeknek nem megfelelő, és ezért most kárba vesző gyümölcsök mennyisége, a zöldségek ára pedig ennek következtében akár 40 százalékkal is csökkenhet. 
 
Érdekesség, hogy Magyarország ugyanakkor a tanácsi viták során ellenezte a meglévő szabályok eltörlését – hazánk álláspontját az „Egyenes vélemény az uborka görbületéről, avagy merre hajlik az EU zöldség-gyümölcs minőségszabályozás és ellenőrzés reformja” című dokumentum foglalja össze. :) A szerző szerint a közös előírások megszüntetése esetén sok terméknél mindössze annyit írnának elő ezentúl, hogy ne legyenek szennyezettek, s ez bizony szerinte a minőség romlásával fog járni. Lehet. De azért azt se felejtsük el, hogy ezután is a vevő dönti el, hogy mit vásárol meg a piacon.
 
A kezdeményezésnek már nagyon itt volt az ideje, főleg az élelmiszerárak jelenlegi növekedése mellett. Hiszen valóban abszurd, hogy körzővel, vonalzóval kell méricskélni az uborkát meg a spárgát... Ha életbe lép, végre eltűnhet egy érv az Európai Unió általam nagyra becsült :) ellenzőinek fegyvertárából is, bár így is marad jócskán a tarsolyukban - igazak és hamisak egyaránt...

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr38755910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferko 2008.11.07. 16:27:41

Hiszem, ha látom... Ezt már ezer éve megtehették volna...

lucullus 2008.11.07. 16:28:31

Az EU nem akar engem is rehabilitálni? :-)

gabor 2008.11.07. 16:43:14

röhej, ill. szánalom, h a Kormány még itt is a "(bal)egyenest" játssza - az uborkatémában is.

Lehet, h nem véletlen: még mindig erősek az FVM és a Balegyenes összefüggései: tudomalizmo.blogter.hu/239761/Uj_Lenditokerek_A_Gepezetben

topgun 2008.11.07. 16:54:46

sztem meg a görbe uborka is lehet finom és ehető. ennyi. nem is értem, h mit sz@rakodak ezen a témán..

js, hogy most már, h a csillagokba szöktek az árak, ők is rájönnek. hát VÉGRE!!!

topgun 2008.11.07. 16:57:38

"Egyenes vélemény az uborka görbületéről
avagy merre hajlik az EU zöldség-gyümölcs minőségszabályozás és ellenőrzés reformja"

ez egy hivatalos dokumentum?

én ezt egyszerűen nem hittem el, h van ilyen, de van! és ott van az FVM! honlapján..

péntek 2008.11.07. 17:08:38

most hirtelenjében az fogalmazódott meg bennem, hogy annyi görbe és hibás, kukacos és formátlan, érett és éretlen, egészséges és műanyag dolgot ettem már életemben és annyi rákkeltő és bibircsók-okozó vackot összeeszünk minden nap, hogy lehet hogy nem épp az ubigörbi az amin sz...ívózni kellene...mer legalább zölccsség (és jobb esetben nem vmi lassan ölő méreggel permetezték). És egyébkéntis, görbén szép a világ: lsd. most csapok egy görbe estét :))

radioaktiv 2008.11.07. 20:19:32

Egyébként lehet sírni, hogy ettől, meg attól foszt meg az EU, jobb lenne, ha keményen követelhetne minőséget mindenhol. Nézzétek meg az új magyar autópályákat, vagy egyes épületeket..és az építtetőt nem lehet perelni..fantasztikus rendszer.

Valaki a sok közül 2008.11.07. 20:46:11

Általános vélemény, az enyém is, hogy a kormány akkor ragaszkodik az EU szabályokhoz, ha jól jár vele és akkor nem, ha rosszul. Amíg így van, addig annyi haszna van az egésznek, hogy nem kell útlevél, viszont rengeteg kára.

Amúgy ott van Szlovákia, egy normálisabb EU már régen kiszórta volna őket.

paráznabillegető 2008.11.07. 21:00:19

jujdejó, lesz újra szemölcsös uborka!!!

Kapás 2008.11.07. 21:40:04

Az enyém görbe , egyébként 20+kupak elfogadható vagy metéljem le :) (:

Classica 2008.11.07. 21:43:52

Ezek az előírás tervezetek minden évben előkerülnek, mégsem lett eddig belőle semmi. Mellesleg értelmetlen dolgonak tartom ezt a küllem szabályozást. Szerintem nem a külső a lényeg, hanem a belső, azaz minél érettebb, ízletesebb annál jobb. Ha pedig finom, és nem mindenféle színezőben, meg hormonban bővelkedő zöldségről/ gyümölcsről van szó, akkor teljesen mindegy, hogy milyen a formája.

van tomasz 2008.11.07. 22:21:57

Szerintem is inkább az ízre kellene rámenni, mert mostanában valahogy nincs ízük a zöldségeknek, gyümölcsöknek. Ezenkívül az utóbbi években alig találkoztam pont megfelelően érett gyümölccsel, vagy kőkemény, vagy már szétrohad. Gyerekkoromban mindennek megvolt a szezonja, most kissé fura, hogy nyáron is van banán stb. Jó-jó nem fanyalgok, persze örüljek neki, hogy vége a banánsorállásnak...

Vérnűsző Barom 2008.11.07. 22:33:07

"De azért azt se felejtsük el, hogy ezután is a vevő dönti el, hogy mit vásárol meg a piacon"
Amit kap? Ami olcsóbb, vagy annak tűnik?
Miből gondolom azt, hogy nem olcsóbb lesz az uborka (meg a többi), hanem drágább az egyenes, eddigi szabvány szerinti?

kujoon 2008.11.08. 02:18:31

bakker, van/volt ilyen szabályozás? vadbarmok...mintha ettől tuti más lenne az íze...
Jóhogy nem kezdik el szabályozni az emberi fallosz nagyságát, görbeségét is. Akié egy határon túlmegy, nem használhatja/le kell vágatnia??Vicc.

Venator · http://venator.blog.hu 2008.11.08. 05:35:49

Micsoda szatírát írhatott volna ebből Moldova?! Beszélő disznó 2. :)

Gyuri 2008.11.08. 08:03:21

Pár milláért én is szívesen írok ilyen bődületes baromságokat, mint ez a „Egyenes vélemény az uborka görbületéről, avagy merre hajlik az EU zöldség-gyümölcs minőségszabályozás és ellenőrzés reformja” című dokumentum.

matyaskir (törölt) 2008.11.08. 11:18:55

A malacaimnak továbbra is kell valami szórakozási lehetőséget nyújtanom, hogy ne unatkozzanak, vagy azt is eltörlik?


süti beállítások módosítása