A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Az EU feláldozza a dizájnt a környezetvédelem oltárán?

Dátum: 2008.10.09. 12:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 50 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: design környezetvédelem eu és a szabályok uniós mítoszok

Az EU hazavágja a szép ipodokat – adta hírül az Appleblog a minap. Mindig érdeklődve olvasom azokat a cikkeket, bejegyzéseket, amelyek Brüsszel gaztetteiről szólnak. Lássuk, miről is van szó ebben az esetben.

 

Az Európai Parlament és a Tanács az elemekről és akkumulátorokról, valamint a hulladékelemekről és -akkumulátorokról szóló 2006/66/EK számú irányelvét két esztendővel ezelőtt fogadták el, a korábbi, 1991-ben született jogszabály felváltása céljából. Eszerint „a tagállamok biztosítják, hogy az előállítók olyan módon tervezzék a készülékeket, hogy azokból a hulladékelemek és -akkumulátorok könnyen eltávolíthatók legyenek”. Az ugyanakkor, hogy mi számít könnyen eltávolíthatónak, nincs meghatározva. Az eltávolítás így kézzel vagy valamilyen szerszámmal is történhet.

 

Az irányelv 2008. szeptember 26-ig adott haladékot az előírásoknak nem megfelelő elemek és akkumulátorok forgalmazására. Ezt követően nem szabad olyan terméket forgalomba hozni, amely nem felel meg a követelményeknek.

 

Az EU tehát semmiképpen sem nyírná ki ezeket a termékeket, legfeljebb a terméket megvásárlók számára előnyösen megváltoztattatná.

 

Az Apple ellenkezése érthető, nyilván az újratervezés többletköltségekkel jár majd neki. A fogyasztók, azaz az Apple-tábor felzúdulását már nehezebben értem. Nem hiszem, hogy emiatt ne lehetne dizájnos készülékeket gyártani. Az, hogy könnyen cserélhető akkumulátoros készülékek készítésére kötelezik a gyártókat/Apple-t, még nem jelenti az egekig magasztalt dizájn halálát, a fogyasztók csak jól járnak, hogy a szép készülékeiket nem kell eldobni, amint tönkremegy az aksi (ami – valahogy – az Apple termékeknél gyakran megesik). Az intézkedés környezetvédelmi vonatkozásairól nem is beszélve…

 

Az EU egyébként már egy ideje tervezi a mobiltöltők és az akkumulátorok egységesítését, és már dolgoznak azon a szabványon, amellyel USB-csatlakozón keresztül lehetne feltölteni a mobilokat. Remélem, a mobiltöltő-rajongók nem siratják majd a töltők egykorvolt sokszínűségét... :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr80704858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lowcut 2008.10.09. 13:49:40

Én nagyon nem bánnám, ha egységesek lennének a telefontöltők... most is a munkahelyemen vagyok, a telefonom már csipog, hogy merül, de töltőm persze nincs, szerencsére a kollégáimnél van, naná, hogy másik típushoz... arghhhh....

ms 2008.10.09. 15:55:32

én sem bánnám, sokkal egyszerűbb lenne...

mákvirág 2008.10.09. 16:08:20

sokkal egyszerűbb lenne, bár nem tudom, h a sok mobiltöltő cég ezt hogyan fogadná.. de drukkolok a sablon-töltőknek ;)

ahha 2008.10.09. 18:10:12

Ebben a kérdésben teljesen egyetértek az eurokratákkal, de egy kérdés nagyon birizgálja a csőröm: a pacemaker elhasználódott eleme könnyen eltávolítható?

Isti 2008.10.09. 18:17:39

Na ez a tipikus európai uniós kreténség. Elméletileg verseny van, gyakorlatilag az eu ipar annyira béna, hogy egyszerűen nem tudja behozni az usa-val szembeni lemaradását. Erre találnak ki ilyen adminisztratív eszközökkel támogatott versenykorlátozást.
Ezekkel a feltételekkel nem lehet igazán innovatív terméket kitalálni, mert minden elektronikai terméknek olyan alkatrészekből kell állnia, amit bárkinek a versenytársa is le tud gyártani.
Ha például valaki tudna olcsóbban gyártani úgy egy mobiltelefont, hogy a telefon élettartama és az akkumulátor élettartama megegyezzen, de az akkumulátort ne lehessen eltávolítani a telefonból, akkor azt így nem teheti, mert az akkumulátornak "könnyen" eltávolíthatónak kell lennie. Vagyis drágább telefont fognak gyártani, és olyan akkumulátort, aminek az élettartama nem kell, hogy elérje a telefonét - nesze neked környezetvédelem!

Reggie 2008.10.09. 18:23:29

Isti 2008.10.09. 18:17:39

Az, hogy az akkumulator cserelheto modon legyen beepitve, es hogy milyen elektronikai parameterei legyenek rohadtul fuggetlenek egymastol.

"Ha például valaki tudna olcsóbban gyártani úgy egy mobiltelefont, hogy a telefon élettartama és az akkumulátor élettartama megegyezzen, de az akkumulátort ne lehessen eltávolítani a telefonból, akkor azt így nem teheti, mert az akkumulátornak "könnyen" eltávolíthatónak kell lennie. Vagyis drágább telefont fognak gyártani, és olyan akkumulátort, aminek az élettartama nem kell, hogy elérje a telefonét - nesze neked környezetvédelem!"

Az, hogy eltavoltihato lesz az akku miert eredmenyezi azt, hogy az akku ne ertje el a telo elettartamat? mert ha egy fedlap ala helyezik ami csavarral leveheto, akkor mar megijed az akksi h napfenyt kap es osszefossa magat hamarabb mert felelemben el a fedolap alatt?

én, a robot 2008.10.09. 18:37:38

szabványtöltő, szabványakksi -
az EUba de jó lakni!

B 2008.10.09. 18:43:08

Kedves Isti!

Kívánom neked, hogs az összes elektrónikai cuccod lezárt legyen és amint elromlik vagy egy otthon is megoldható baja lesz, akkor rohanj vele a szervízbe ahol majd 20 ezer forintért cserélik a szuper kütyüdet, holott talán egy új akkumulátor vásárlásával legalább a munkadíj költségét megúszod. Apple termékei amúgy is híresek a minimális "otthoni" szervízelési lehetőségeikről. Én ilyen oldaról közelítem meg a problémát és onnan, hogy nem hiszem, hogy nagy kiesést jelentene a cégnek egy újratervezés...sajnos nekik meg sem kottyan. Igazán ráférne Steve Jobsra egy seggberúgás, hogy sok mindenre odafigyeljenek. Ha pedig azt hiszed egy windows fanatikus vagyok, akkor tudatom, hoyg én is Apple gépet használok.

KopaszMercis 2008.10.09. 18:43:10

Ket uj blogon voltam ma, az egyiken lattam egy halal zsenialis jopofa posztot, a masik meg ez a blog.

Az akinek annyi sutnivalot adott a joisten, hogy nem vagja, hogy az epolnek hatezer dizajnja van a fiokban es ilyeneket irogat "Az Apple ellenkezése érthető, nyilván az újratervezés többletköltségekkel jár majd neki." abba szorulhatna annyi onkritika hogy nem all le eu direktivakat analizalni.

Szerintem az hogy milyen telefont veszek hadd dontsem el en.. azzal egyet tudnek amugy erteni, hogy legyenek kotelesek olyat is ajanlani.

Annak aki ugy erzi hogy az ajfonjabol tul nehez eltavolitani az aksit az adja oda, en majd kiszedem neki kurva hamar.. veso und kalapacs csodakra kepes.

En nem ertekelem ha feleslegesen beleugatnak az eletembe. A mobil toltok egysegesitese amugy jo otlet, de ott is kotelezove tennem az opciot, aztan mindenki donthessen maga. Nekem van annyi eszem hogy egyedul is tudjak donteni, akinek nincsen az meg ne mobiltelefonaljon.

jozo 2008.10.09. 18:45:19

a kinaiak révén talán meg lesz, azt olvastam, 2010 után csak usb-s töltő adható el, mármint usb töltős telefon

és kinának beszólni nem egészséges dolog :-)

Káposztakukac 2008.10.09. 18:45:54

isti:

röviden megpróbálom összefoglalni. krteén csak egy van itt. te! annyi ostobaságot írtál össze néhány sorban, hogy már fáj olvasni. amúgy meg egy 2 éves irányelvről van szó. a mai lerövidült termékciklusok mellett nem hiszem, hogy ez olyan nagy megerőltetést jelentene bármelyik nagy gyártó számára.

ditakai 2008.10.09. 18:46:52

Nagyon nem bánnám, ha széles körben be lehetne vezetni, hogy tetszőleges használati tárgy használati értéke milyen mértékben sérülhet a dizájn-megfontolások miatt :-)

kalman51 2008.10.09. 18:46:54

édesanyám nokia 5110-es telefont használ 8 éve. azóta 1x cseréltünk benne akkumulátort és legalább 1 hétig bírja töltés nélkül. az előlapját kb. 2 éve cseréltem le, most is úgy néz ki, mint új korában.
az apple más üzleti stratégiát követ: vásárold meg 2 éves hűségnyilatkozattal a készüléket, ami 2 év 1 hónap (6-700 töltés) után tönkremegy, hogy ismét leköthesd magad 2 évre, egy újabb telefon miatt.
ugyanígy csinálják az autógyárak is: régebben 7500 kilométerenként volt kötelező az olajcsere, a kocsival simán el lehetett menni 300-500ezer kilométert. manapság elég 30-45ezer kilométerenként cserélni az olajat, viszont a sajtóanyagban bent figyel a mondat: a motor várható élettartama 150ezer km...

Istiteistenbarma 2008.10.09. 18:48:57

Én már két ipodot is kidobtam az akku miatt. Nincs semmi bajuk, csak éppen 10 percet bír az akksijuk! Ezek után nagyon támogatom, hogy egy 50-60 ezer forintos terméket ne kelljen kidobni az 500 Ft-os akkuja miatt.
Az jelenlegi akkuk élettalma max. 2-3 év. Ha gyártanának intelligens töltőket, ( automatikus kisütés, csepptöltés, akku karbantartás, stb, ) csak ezzel meg lehetne többszörözni az akkumlátorok élettartalmát. De kinek az érdeke ez? A gyártóknak mindenesetre nem! Nekik az a jó, hogy két évenként eldobod a telefon/mp3/vibrátor/stb. kütyüket és veszel egy újat!
Én nem csak erre kötelezném a cégeket, hanem arra is, hogy a kütyük töltői a lehető legtöbbet kihozzák az akkukból.

kalman51 2008.10.09. 18:53:28

kopasz mercis: a választási lehetőség akkor működne, ha mindenki környezettudatos állampolgár lenne.
pár év múlva azt a kérdést teszik fel neked, hogy (egységes) töltőt kérsz-e a telefonhoz, mert alapból nem jár hozzá.

Levus 2008.10.09. 19:01:52

Egy jo minosegu akku _evekig_ nem megy tonkre, viszont a nyithato hatlap, vagy nyithato akku sokkal kevesbe massziv, sokkal kevesbe ergonomikus keszuleket eredmenyez.
Ha jo minosegu az az akku, akkor egy mp3 lejatszoban, ahol nincs sim kartya meg semmi, ami indokolna a nyitottsagot, nem latom ertelmet a cserelhetosegnek.

Isti 2008.10.09. 19:02:49

Én vagyok a barom, vagy te, aki olyan cuccot veszel 50-60 ezer forintért, amit ki kell dobnod, amikor elromlik az akkumulátora? :-)

Drága B! Kívánom neked, hogy _csak_ olyan elektronikai cikked legyen, aminek az élettartama alatt legalább egyszer ki kell cserélni az akkumulátorát!

Ha két-három évente lecseréled a telefonodat, és jó addig benne az akksi, akkor mi a franc értelme van annak, hogy ki lehet benne cserélni? Elmondok egy példát a hülyék kedvéért: régen a számítástechnika hőskorában (a múlt század 80-as éveiben kb) az alaplapokra ráforrasztották a bios működését energiával ellátó akkumulátorokat. Manapság egy kis gombelemet használnak amit ki lehet cserélni.

Most kiváncsi lennék arra, ki az az ember, aki látott már olyat, hogy ki kellett cserélni egy számítógépben a bios gombelemét?
(persze ha nem a turkálóban vette bontott alkatrészként.)

Reggie 2008.10.09. 19:05:13

Isti 2008.10.09. 19:02:49

En mar lattam olyat, hogy ki kellett cserelni a gombelemet...

Amugy akit zavar majd a cserelheto akku, az a termek megvasarlasa utan nyugodtan beleragaszthatja pillanatragasztoval, es ugyan ott fog tartani, mindha egy nem cserelheto akkus eszkozt vett volna.

önkéntes jogkövető 2008.10.09. 19:09:38

szerintem nem a design szempontjából fontos a direktíva, azt biztosan megoldják Almáék (is). Eddig ez inkább csak kényelmesség volt.
Az elhasznált akku megfelelő kezelése a lényeg, ami valakiknek igen sokba fog kerülni, nyilván nem a részvényeseknek, hanem a vásárlónak.
Hja, EU tagnak lenni drága dolog...

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2008.10.09. 19:20:44

+Az EU egyébként már egy ideje tervezi a mobiltöltők és az akkumulátorok egységesítését, és már dolgoznak azon a szabványon, amellyel USB-csatlakozón keresztül lehetne feltölteni a mobilokat. Remélem, a mobiltöltő-rajongók nem siratják majd a töltők egykorvolt sokszínűségét... :-) "

Ezen már túl vagyunk, a legnagyobb gyártók már megegyeztek a microusb mint szabvány használatában, amit amúgy a kínaiak írtak elő.

Csabi 2008.10.09. 19:24:51

Az otthon cserélt akksik nagy része a szemetesben köt ki (sad but true). Egy szervíz esetében legalább a halvány reménysugár megvan arra, hogy a cserélt akkumulátorok szakszerűen kerülnek megsemmisítésre.
Sajnos eléggé egyértelmű, hogy az apple jelenlegi megoldása a legkörnyezetbarátabb. Akik az olcsósággal jönnek, azok sétáljanak le kedvenc mobilboltjukba, és kérdezzék meg, mennyibe kerül a nokiájukba egy eredeti akksi, utána beszélgethetünk, ha még lesz miről.

Martian (törölt) 2008.10.09. 19:31:21

"Most kiváncsi lennék arra, ki az az ember, aki látott már olyat, hogy ki kellett cserélni egy számítógépben a bios gombelemét?"

Volt már rá jópár példa... nem mindenki cserél évente alaplapot.

kalman51 2008.10.09. 19:32:50

Csabi: elárulom a kedvenc mobilos boltomban a Nokia 5110-be utángyártott akkumulátort vásároltunk az eredeti árának töredékéért és az is 1 hétig bírja immáron 3 éve.
nem értem, miért lenne környezetbarát az apple? ha tönkremegy az apple 2 év után (ennyi a garancia rá), mi lesz vele (sad, but true) ugyanúgy kidobják az emberek, mert eladni nem tudják.

kalman51 2008.10.09. 19:43:37

nem vagyok iphone tulajdonos, de felmerült bennem a kérdés: amikor lejár az iphone garanciája, akkor a szerviz vállalni fog-e akkumulátor cserét, ha igen, akkor mennyiért?

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2008.10.09. 19:49:03

"Akik az olcsósággal jönnek, azok sétáljanak le kedvenc mobilboltjukba, és kérdezzék meg, mennyibe kerül a nokiájukba egy eredeti akksi, utána beszélgethetünk, ha még lesz miről."

Pár ezer ft. És nem tudom atöbbieknél mizu, de ha a T-nél veszed a cuccot, és beviszed a régit, az 500 Ft kedvezmény.

Kiváncsi 2008.10.09. 20:11:13

OFFTOPIC vagyok.

Egy 1 perces kérdőív, légyszi töltsétek ki. Köszi.

FreeOnlineSurveys.com/rendersurvey.asp?sid=2ldv3m2jwzt37c6491376

kalman51 2008.10.09. 20:15:23

érdekes a fogyasztói mókuskerék, okosan ki van találva.
régen az volt a módi:
- csak évekkel a garanciaidő lejártát követően romlott el a készülék,
- lehetett javíttatni,
- a megjavított, ismét megbízható készüléket el lehetett adni,
nem is olyan régen:
- a termékek már elromlottak egyből a garanciaidőn túl (pl.: alaplapok kondenzátorai),
- de még volt szerviz, lehetett javíttatni és javították is.
most az a divat:
- ha garanciaidőn belül romlik el kicserélik komplett (lásd. fényképezőgépek) mert így nem kell szervizt fenntartani,
- ha a garanciaidőn túl romlik el, akkor magasabb a javíttatás költsége, mint az új készüléké, nem éri meg a javítás, ergo eladhatatlan a készülék,
- a gondos tervezésnek köszönhetően minden készülék elromlik (vagy a burkolata leamortizálódik) a garancia lejártát követő pár hónapban.

Avatar 2008.10.09. 20:19:38

Levus 2008.10.09. 19:01:52
Mondd már meg mitől kevésbé ergonomikus a nyitható hátlap? Mit befolyásol a hátlap nyithatóság azon, hogy mennyire kézreálló egy telefon, mennyire átlátható a menüje, stb?
Hogy miért jó ha lehet cserélni az aksit? Pl. én direkt olyan mp3 lejátszót vettem, amibe cserélhető mini ceruza aksi kell (full noname). Ha lemerül ami benne van kb 10 mp alatt beleteszem a tartalék aksimat, és folytatom a zenélést ahol abbahagytam.
Fényképező dettó rendes ceruza aksival.
És a kivett aksikat tudom tölteni otthon, míg a tartalékkal elmegyek még 1 kör városnézésre.

Isti 2008.10.09. 19:02:49
Én is láttam már alaplapon gombelem cserét!

Bizonyára azt is pártoljátok, hogy a design érdekében a modern autók lámpáiban lassan lehetetlen izzót cserélni szakszervíz igénybevétele (és jól megfizetése) nélkül.

Kangörény 2008.10.09. 20:22:37

Amikor pda-t vettem alapból kilőttem a nem cserélhető akkusokat. Egy fillér szervizdíjat nem fogok fizetni ilyesmiért.

Akinek volt pl. integrált alaplapos számítógépe, az is sejti miért.

Dizájnnal magyarázni a dolgot meg kész sületlenség.

kalman51 2008.10.09. 20:28:13

Kangörény: lássuk be, ügyesen csinálják a cégek, a vásárlókkal elhitetik, hogy a design, meg a környezetbarátság miatt kell a készülékbe olvasztott akksi.
vásárolj újabbat - dobd ki (el ne add) - vásárolj újabbat - dobd ki (el ne add)...

kalman51 2008.10.09. 20:39:58

hoppá, van egy ötletem az apple-nek, hogyan lehetne még extra profitot termelni:
3 havonkénti kötelező szerviz az iphone tulajdonosoknak (pormentesítés, készülék súlyának lemérése, stb.), aki kihagy szervizt, az elbukja a garit. a szervizelés költsége legyen mondjuk 20 euro (az ár tartalmazzon egy ajándék demo játékot és ingyen apple hírlevelet).

Csabi 2008.10.09. 20:47:47

Azt hiszem itt páran tévedésben élnek. Az iPhone-ban lehet cserélni az akksit, de csak a szervízben tudják végrehajtani a műveletet, ami nem kerül többe, mint egy hasonló ártaktegóriás telefonhoz egy akkumulátor. Jöttek itt páran 5110-el meg hasonlókkal árak tekintetében, de talán szerencsésebb lenne az n96-hoz vagy az n72-höz hasonlítani...
A házi cserélhetőség azért lenne nehézkes az iPhone/macbook air esetében, mert az akkumulátor rendkívül nagyméretű és lapos (néhány mm), és kb. a készülék alapterületének 2/3 részét teszi ki.
A macbook pro-ban van több hely, hiszen a készülék alsó fele több mint 1 cm vastag, itt az akksi cserélhető, szóval nem kell összeesküvéselméleteket szövögetni az egy éves életciklusról, meg hasonlókról...

perdominant 2008.10.09. 20:49:46

1. Az első számítógépem (90-es évek közepe) bizony felejtette már el, hogy mennyi a pontos idő, majd mikor felvilágosítottak arról, hogy a BIOS szerencsétlenkedik, egy 100 Ft-os gombelemmel orvosoltam a problémát. Tehát az elv létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, kell a cserélhető akkumulátor. (Isti: kristálytisztán emlékszem az akkori gépem vásárlási helyére és bátran állíthatom, hogy az nem egy bontott alkatrész kereskedés)
2. Avatar: Ebben a kérdésben a vitapartnerednek kell, hogy igazat adjak, ugyanis egy levehető (vagy csak szimplán mozgó) alkatrész esetén kulcskérdés lesz az összeszerelési minőség, amivel ugye a gyártók többsége hadilábon áll. Sokan találkozhattak már kinyitható vagy szétcsúsztatható telefonokkal, melyeknek több milliméteres holtjátéka van. Ez egyes esetekben komoly probléma, ugyanis egy új telefon "lötyögése" arra enged következtetni, hogy később akár szét is eshet. Egy magasabb árfekvésű eszköznél pedig ez egyenesen gáz (iskolapélda erre a Nokia legújabb csúcsterméke a két irányba szétcsúsztatható N96, mely kb. 160ezer forintba kerül és érezhetően millimétereket elmozog egymáson a telefon két része). Az iPhone, iPod és (nem csak Apple) társai azért is keltik a minőség érzetét (természetesen joggal), mert úgy rakják össze az elemeket, hogy azokat várhatóan többé nem kell szétszedni. (Nem véletlen, hogy a T-Mobile a meghibásodott iPhone-okat bevizsgálás és hibaészlelés után automatikusan újra cseréli. Felháborító, de ez tényleg így történik. -forrás: Appleblog-)
Nos tehát én támgatom az átdolgozott EU direktívát, továbbá szerintem ösztönözni kellene a gyártókat, hogy több pénzt ölve a gyártásba, olyan eszközöknél se csorbuljon a minőség, ahol a burkolat egyik eleme adott esetben leszedhető. Ez egészen biztosan növeli a termék végfelhasználói árát, így a kereslet visszaeshet vagy akár egy adott eszköz piaca teljesen átrendeződhet, ez már más történet...nyilván ezért kardoskodik az Apple (és hívei) a norma ellen.
Felhasználóbarátság & környezettudatosság forever.

B 2008.10.09. 21:07:16

Nekem egy Imac-em van, amint lejárt a garancia, azonnal megjelent a kijelzőn egy csodálatos vertikális sárga csík. Én sszerencsés vagyok, nekem csak ez az egy van, míg másoknak már száz. Kérdeztem a boltban az igen intelligens fiút aki azt mondta ki kell dobni. Alaplap vagy videókártya. 100ezertől kezdődik a javítás. Sajnos nekem sem pénzem, sem kedvem nincs lecserélni a gépem így kénytelen vagyok ezzel együtt élni. A gond ott kezdődik, hogy rajtam kívül már 2000 embert fel tudok sorolni akik szintén aláírták a petíciót, hogy nekik is hibás a gépük, de az apple szarik rá ahogyan a szétszedhető akksikra és azokra akik a vásárlás után elhagyják a boltot. Kicsit off, de kikívánkozott belőlem. Elnézést.

kalman51 2008.10.09. 21:22:57

Csabi: félre ne érts, nem vagyok nokia (sem más gyártó-) párti. az 5110-es egy régi konstrukció, akkor még az volt a cél, hogy megbízható telefonokat gyártsanak, amivel megerősítik a márkanevet. mára megvan az erős márkanév (és a fanatikus rajongótábor - márkahű a szakkifejezés), akiknek gyakorlatilag bármilyen minőségű terméket el lehet adni. összeesküvés elméletről pedig szó sincs, mert az a helyzet, hogy a gyártóknak (és a részvényeseknek főként) az az érdekük, hogy a vásárló (ez lennénk mi) minél gyakrabban vegyen új készüléket. a nokiának és steve jobs-nak is ugyanúgy produkálniuk kell az (alacsonyabb profit miatti magasabb) eladási darabszámokat, mert különben a fent említett csúnya részvényesek a nyakukra lépnek.

Tom 2008.10.09. 21:45:04

Azért látszik, hogy sem az eurokraták, sem a blog írója nem nagyon rendelkezik konkrét műszaki ismeretekkel. Rengeteg elektronikus berendezés rendelkeznek nagyon nehezen eltávolítható akkumulátorral. Csak hogy egy példát mondjak: szabotázsvédett riasztó szirénák vagy az eu-ban milliószám fuktosó kamionok ugyancsak szabotázsvédett gsm-gpskövető berendezései. Ugyancsak triviális példa a PDA-k, PNA-k elég jelentős része.
Hogy mit jelent a "valamilyen szerszámmal könnyen eltávolítható" az meg megítélés kérdése. Célszerszámmal az iPhone bontható 1 perc alatt, a MacBookhoz meg elég egy sima csavarhúzó. Ez kifejezetten könnyűnek tűnik ahhoz képest ha valaki próbált már pl. Renault Megane-ban fényszóró izzót kerékdobon át cserélni. Utóbbiért ráadásul megb@x a rendőr ha nem tudod ott helyben előtte kicserélni, ráadásul konkrét balesetveszélyt jelent.
De azért ez is egy jó poszt, köszönjük szépen.

Tom 2008.10.09. 21:51:04

Perdominant: felháborít, hogy javítás helyett cserélik a hibás készüléket???
A HP több mint fél évtizede ezt teszi pl. a digit fényképezőgépekkel, de a 10e Ft-os nyomtatókat sem javítják. Mert egyszerűen nem éri meg javítani. A szemem előtt cseréltek ki anno a HP szervizben egy 935-öst 945-re, mert már nem volt 935. Akkor a 945 új ára 100e körül volt. Minőségellenőrzés, alacsony meghibásodási arány, szervizóradíj kiiktatása és máris jobban megéri cserélni 1000-ből egyet.

EUvonalas · http://errolugatok.blog.hu 2008.10.09. 23:08:33

szia Tom,

köszi az észrevételt. az általad felvetett problémára a fent említett irányelv adja meg a választ:

"Ezeket a rendelkezéseket nem kell alkalmazni abban az esetben, amikor biztonsági, teljesítményi, orvosi okokból, illetve adatok megőrzése érdekében elengedhetetlen az energiaellátás folyamatosságának biztosítása és a készülék, illetve az elem vagy akkumulátor folyamatos összeköttetése."

persze elismerem, műszaki téren még lenne mit pótolnom :-)

beanfeast 2008.10.10. 00:16:47

Ki lehet cserélni az ipodban az akkut: Ebay -> Keresés -> ipod battery.

Szerszámot is adnak hozzá...

Tom 2008.10.10. 00:24:28

Nem a fikázás miatt vagyok itt, a blgod szvsz csak azért kerülhetett ki az index címlapra, mert benne volt a trendi iPhone...
Amúgy a "biztonsági", "teljesítményi", stb. kategória szokás szerint annyira definiált műszakilag, hogy csak na...
Egy átlag eurokrata számára (szakértő bevonásával) nem lenne megkülönböztethető egy 0,1-1 farados kondenzátor (autóhifiben előfordul) egy akkumulátortól. Akkor most miről is beszélünk?
Ez az irányelv szimpla butaság, az idézet szerint is szembe megy a biztonsággal és a teljesítménnyel. Ennyi.

Jani 2008.10.10. 01:44:47

csodalkozok, hogy a legfontosabbat senki sem emlitette, megpedig hogy a cserelheto aksi nagy elonye, hogy tarthatsz kettot belole magadnal, igy ha lemerul a telefon nem kell jajveszekelve konnektort keresni (meg nem kell hurcibalni a toltot sem a masfel meter kabelevel). igaz erre nem kimondottan az iphone vasarlokorenek van igenye, de peldaul roppant kellemetlen lehet ha egy taxiban uzleti megbeszeles kozben merul le a telefon.

balage 2008.10.10. 01:46:41

sosem értettem ezt töltő sokféleség mizériát...

kb ezer éve nokiám van (2110-el kezdtem - akinek ez mond valamit).

Van mindenhol töltőm, itthon, otthon a gyárban, a kocsiban, a céges kocsiban - nincs ezzel gond :)

ipod helyett pedig ott van a Sandisk sansa - jobb, olcsóbb, cserélhető akku, bővíthető memória - és a designal sincs gond - követik az apple-t :))

xyz 2008.10.10. 03:51:30

Az nem reális elvárás, hogy ne kelljen havi 10 rugó előfizetői díjat fizetni érte vagy ne kerüljön 170 rugóba???

xyz 2008.10.10. 03:53:14

Az nem reális elvárás, hogy ne kelljen havi 10 rugó előfizetői díjat fizetni érte vagy ne kerüljön 170 rugóba???

xyz 2008.10.10. 03:58:53

Az nem reális elvárás, hogy ne kelljen havi 10 rugó előfizetői díjat fizetni érte vagy ne kerüljön 170 rugóba???

dekás dezső 2008.10.10. 08:01:04

"Hogy mit jelent a "valamilyen szerszámmal könnyen eltávolítható" az meg megítélés kérdése. Célszerszámmal az iPhone bontható 1 perc alatt"

jogos - tényleg nem nagy mutatvány:

www.pdamania.hu/content/3454/

azok, akiknek nagy kihívás mondjuk egy hagyományos zárbetét cseréje a bejárati ajtóban, azért inkább ne kezdjenek hozzá;)

a 2008.10.10. 08:04:15

Istiteistenbarma és társai:

Fura módon nálam három és fél éve működik egy 3g iPod, az eredeti akksival, ami még mindig 6-8 órát bír.... Avagy egy SE T630as mobiltelefon, ami 4-5-6 napot bír egy töltéssel.

Most én nem vagyok sikeres ember, vagy te vagy kretén egy akkumlátoros eszköz használatához?

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2008.10.10. 08:50:04

Hm. Újratervezési költség... Muhhhaha.
Az Apple nagyon jól tudta, hogy az EU-ban is forgalmazni fogja a terméket. Akkor meg miért nem eleve úgy tervezte? Ja, merthogy az ámerikai semmihezsemértőknek ez így jobb és az nagyobb piac???

Fikázás nélkül állítom, hogy ez az ájfón mánia kezd az agyamra menni...

Igen is Samsung i900 Omniát akarok, olcsóért, havi kasza mentesen.

Hála az ifonnak a T egyenlőre nem forgalmazza. Gondolom az álommárka nem fogyna annyira...

Komment Elek 2008.10.11. 14:26:20

Teljesen ésszerű érvnek tartom, hogy legyen cserélhető az akkumulátor egy hordozható eszközben. Nem hinném, hogy az Apple-nek a szomszédból kellene tanácsot kérni, hogyan oldják ezt meg az ipod esetében. Valamint az egységes töltők bevezetése is normális igény. Ezzel egyébként meg is nyílna a lehetőség egy plusz, hordozható, külső energiaforrás használatára, amit esetleg bármilyen eszközre rá lehetne kapcsolni. Notebook, DSLR, Telefon stb... Ugyanakkor állítólag az Apple támogat egy kutatást, ahol vezeték nélküli kapcsolaton keresztül tölthetjük majd fel az eszközök battériáját, illetve használhatjuk azokat.


süti beállítások módosítása