A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Beomlott az EU-parlament

Dátum: 2008.08.13. 12:31 | Szerző: Király Rák
Visszajelzések: 5 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: franciaország királyrák eu és a világ euparlament

Uborkaszezon van az Unióban is - és most nem új fajta uborkabesorolási szabályokra gondolok, hanem arra, hogy a parlamenti ülésszak Strasbourgban is szünetel. Június közepétől szeptember elejéig egy uniós képviselő sem képvisel - nyaralnak ők is.

Kész szerencse, hogy néhány látogatón kívül nem sokan tartózkodtak az épületben, ugyanis augusztus 7-én, közép-európai idő szerint délután hat órakor, és este fél tizenegy után hat perccel a parlament plafonjából jelentős darabok szakadtak le a tanácsteremben, tönkretéve több ülőhelyet és berendezést. Az esetnek egyelőre nem találják az okát, az idő verőfényes volt aznap, semmi sem utalt a metaforikus történésre.

A Liberation című francia lap olvasói meglehetősen pesszimisták az ügy kapcsán, és bizony le is csapják az ilyenkor lecsapandó magas labdákat - főleg, hogy az Unió soros elnökségét nemrég vette át a francia közvélemény által egyre kevésbé pozitívan megítélt, hiperaktív Sárközy.

Jómagam viszont nem látom borúsan a dolgokat. Az is lehet, hogy a működési költségeinek lefaragásán dolgozó EU-nak pont egy ilyen történésre volt szüksége ahhoz, hogy az évek óta halasztott intézményi összeköltözés megtörténhessen. (Az EU csúcsintézményei különböző városokban vannak, amelyek jelentősen megdrágítják a működést. Ezért évek óta téma az egy székhelyű európai intézményi park kialakítása.)

No és persze a rossz ómen nem feltétlenül jelenti, hogy az Unió előtt álló feladatok (Lisszaboni Szerződés átnyomása, bizottsági és intézményi reformok, agrárpolitikai felülvizsgálat, stb.) nem lehetnek sikeresek a francia elnökség alatt. Hiszen a tendenciák eddig azt mutatják, a ,,nagy és sikeres" képet mutató Unió kap állandó pofonokat és elégedetlenséget polgáraitól. Az emberarcú Unió - amint azt a nyolcvanas években már sokat emlegették - talán sikeresebb lehet.

Ezt kívánom a tisztelt uniós eurokratáknak, most, hogy megkezdem működésemet az Erről Ugatok blogon. Good luck, sailor! - Én meg majd beszámolok róla.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr21613887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajon 2008.08.13. 19:29:46

Légy üdvözölve! Kíváncsian várom a posztokat.

eurOP · http://eupalyazat.blog.hu 2008.08.14. 18:53:42

még ha be is omlott volna az egész, nincs szükség két EP épületre (Strasbourg+Brüsszel), továbbá a Luxemburgi EP hivatalairól, alosztályokról nem is beszélve..

Hatékonyan, racionálisan kellene szervezni az EU ezen költségeit is,

nincs szükség EUtazó cirkuszra!

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.08.20. 23:41:59

eurOP: a racionalitás teljesen a te érveid mellett szól. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy itt azért jelentős érzelmekről és presztízsről is szó van: a tagországoknak - főleg az alapítóknak - nagyon fontos, hogy minél több csúcsintézmény székeljen náluk.

Ezért szavazok arra, hogy a Parlament még sokáig marad, noha a gazdasági racionalitás nem indokolja.

eurOP · http://eupalyazat.blog.hu 2008.08.24. 15:09:07

Ki Rák: A Parlament addig marad, amíg az EU. A 3 székhely együttes "maradásáról" van szó.

Mindenesetre kedvezően indul az év:):
Nem Strasbourgban lesz a szeptemberi plenáris!

Egyébként megjegyzem Strasbourg gyönyörű, az ottani EP is. A luxemburgi hivatalokra nincs szükség végképp és a pénzszórásra!

Az alapító tagállamok "székrekedéseivel" tisztában vagyok. Pont ez zavar.

+ tanulságos minderről magának az EP-nek (!) a számítása:

Az Európai Parlament titkárságának számításai szerint ha minden tevékenység egy helyen, értelemszerűen Brüsszelben összpontosulna, akkor azzal évi 209 millió eurót lehetne megtakarítani.



süti beállítások módosítása