A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Ne fűccsé’ be! - spórolási praktikák Brüsszelből

Dátum: 2008.07.30. 00:05 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 11 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: környezetvédelem eu és a világ

Szinte nem telik úgy el hét, hogy ne hallanánk az EU környezetvédelmi célkitűzéseiről, legyen szó az alternatív üzemanyagok elterjesztéséről vagy az üvegházhatú gázok kibocsátásának csökkentéséről.

Persze a tagországok elkötelezettsége - amely a legjobb indulattal sem nevezhető kikezdhetetlennek - mellett az sem árt, ha az állampolgárok milliói is kiveszik a részüket a környezet védelméből. Éppen ezért Brüsszelben most sorra indulnak a kampányok azért, hogy a lakosságot is minél környezettudatosabbá tegyék.

Az energiáért felelős biztos, Andris Piebalgs blogjában már eddig is igyekezett téríteni a népet, amikor az autók üzemanyag-fogyasztását csökkentő praktikákról vagy az energiatakarékos eszközök gyártásáról elmélkedett bejegyzéseiben. A lett biztos ez utóbbi szükségességét azzal igyekezett alátámasztani, hogy a készenléti üzemmódban hagyott műszaki cikkek évente Magyarország teljes áramfogyasztásának megfelelő energiát pazarolnak el az EU-ban.
 
Tekerd le! Kapcsold ki! Hasznosítsd újra! Sétálj! Ezek már a Bizottság nemrég indult kampányának jelmondatai, amellyel mindenekelőtt a fiatalokat szeretnék megszólítani - gondolom, ennek köszönhető, hogy a hivatalos honlapon szakítottak az EU-s portálok hagyományosanmerész és izgalmas“ dizájnjával. Az említett oldalon összegyűjtöttek néhány tippet, hogyan lehet takarékoskodni környezetünk erőforrásaival. A tippek között természetesen szerepel az is, hogy a tévéket ne hagyjuk készenléti üzemmódban... Nagyon úgy néz ki, hogy Barrosoék hadat üzentek a készülék elején világító piros lámpáknak is :)
 
Az előbbi oldalon egy nyereményjátékot hirdettek, ahol a – honlap megfogalmazása szerint – „fantasztikus nyereményekért” cserébe fogadalmat tehetnek a látogatók, mit fognak ezentúl másként csinálni a környezet védelme érdekében. Például, hogy ezentúl nem fogják folyni hagyni a csapot fogmosás közben vagy hogy alacsonyabbra veszik a radiátorok hőfokszabályozóját.
 
Rendkívül jó idők járnak azokra, akik szeretnek fogadalmakat tenni, mert a Bizottság mellett az egyik EP-frakció is honlapot indított, hogy ígéretekre bírja a neten szörfözőket.
 

Szóval várom a beszámolókat, ki mit fogadott meg :)

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr20592310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avida 2008.07.30. 10:25:12

Én például mindig elzárom a csapot fogmosás közben... apróság, de valójában ez tényleg az egyik legnagyobb pazarlás a földön... meg újabban a telefontöltőt is kirántom a falból, ha nem használom, mert egyrészt zabálja az áramot, másrészt még állítólag tűzveszélyes is... Egyébként szerintem tök jó ez a tipp-sor, amit össezállítottak, kár hogy kevesekhez jut el... lehet, h az EU-nak egy kicsit a reklámra is kellen költenie, mert őszintén szerintetek hányan olvasták ezelőtt az idézett oldalt ezelőtt!?

reaktor 2008.07.30. 10:42:55

- fogmosás közben én is elzárom (félig, h ne folyjon feleslegesen, félig, h a mellettem szobában alvót se zavarja - naa, KiaKirály?:) )

- fedővel kell főzni (gyorsabban kész van, tehát nem hátrány, továbbá felesleges energiát sem vesztünk ezzel)

- nem kell 26 fokban aludni télen (nem is lehet), 22 helyett is az optimális sztem a 20 fok - kevesebbet fizetsz, ÉS jobban alszol, sokkal egészségesebb egy picit hűvösebben aludni, mert jobban kialszod magad és frissebb leszel..

takarek 2008.07.30. 10:49:24

Én arra gondoltam, hogy levegőt sem veszek. Ez lesz a legtakarékosabb megoldás!

Ti 2008.07.30. 10:56:20

Egyetértek reaktorral ami a hidegben alvást és a fedőt illeti, azonban nyomatékosan felszólítok mindenkit, hogy ZÁRJA EL A VIZET AMÍG MOSSA A FOGÁT!!
Ez a fogadalom dolog kissé túlzás, nem? A honlap valóban igyekszik fiatalos és hűdelaza lenni, de most komolyan, melyik tizen/huszonéves ül azért a a BEKAPCSOLT SZGÉP előtt, hogy fogadkozzon, hogyan óvja a környezetet, hogy spórol energiát.
Kedves felmenőmet idézve zárnék: "Ne a teletexen lapozzál, menj ki a szabadba, azt napozzál!"

mvh 2008.07.30. 11:10:36

az egyik belinkelt cikk szerint évi 400 kg-mal csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás, ha takarékoskodunk a világítással.
ha jól tudom, az európai parlament utazó cirkusza (az ingázás brüsszel és strasbourg között) több mint 20 000 kg szén-dioxiddal és 200 millió euró kiadással jár. kezdhetnék a példamutatást saját magukon...

vajon 2008.07.30. 14:25:10

Igazi punk ez a Bizottság!

Turn down! Switch off! Recycle! Walk!

Turn on! Tune in! Drop out! - en.wikipedia.org/wiki/Turn_on,_tune_in,_drop_out

AZBESZT 2008.07.31. 00:51:34

en ugyan nem olvastam el az ajanlatokat, de...

-fogmosas kozben folyatni a vizet teljesen felesleges.

-(tobbnyire) bringaval kozlekedem

-vettem lekapcsolhato elosztot a szamitogephez, igy mar csak a router es az adsl-modem megy folyamatosan :)

-a telefontoltot is kihuzom, ha eppen nem felejtem el (legutobb elfelejtettem)

ellenben a TV marad standby modban, mert a taviranyito igenis _felettebb_ hasznos talalmany :P (akar lefekveskor, akar felkeleskor)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.07.31. 05:11:52

No, én megfogadom, hogy az EU egy baromságával sem idegesítem magam! Nemrégiben kaptam egy nagy stóc EU-kiadványt. Volt abban mindenféle témájú brossúra, természetesen műnyomó papíron nyolcvannyolcmillió színben. De tartalmilag annyira nulla volt az egész, hogy egészen elővett az ideg. Zagyva, semmitmondó (néhol egyik bekezdés a másiknak ellentmondó) üres blalbla. Kérdés, hogy ennyire hülyének nézik az európai embert vagy csak ennyire képesek? No, ha az utóbbi (az EU, mint intézmény, utóbbi tíz-tizenöt évi tevékenysége erre enged következtetni), akkor a pazarlások pazarlása az EU fenntartása. Hány csilliárd-billiárd euroba kerül ennek a förtelmes nagy bürokráciának a hízlalása, kielégítése?! Ha európai parlamentet akarnak, akkor évente háromszor gyűljenek össze a waterloo-i síkon az eu-s képviselők és a valóban létfontosságú kérdésekben kézfeltartással szavazzanak, aztán spuri mindenki haza.:-) Ja, és az energiatakarékossági tippjeikkel, meg a fogadalomkampányukkal próbálkozzanak annál a sokmillió nyomorgó, éhező eu-s polgárnál, akik a "gazdag" európa lelkiismeretlensége miatt nem jutnak kenyérhez...
uff! Beszéltem.

eztnezd 2008.07.31. 11:31:59

mvh figyelmébe ajánlanám a következő oldalt: www.oneseat.eu/ :)

reál 2008.07.31. 16:08:32

Amúgy vannak magyar pályázati lehetőségek is az energiahatékonyságra,

itt, pl: khem.gov.hu/feladataink/energetika/ener_paly

capa 2008.08.05. 09:30:45

1. Telefontöltőt használaton kívül kihúzni, mert tűzveszélyes
2. Kapcsolóval ellátott hosszabbítóba bedugni mindent, és azt a lakás elhagyása után kikapcsolni (mert pl. az asztali hangszóró, rooter, stb. adaptere is tűzveszélyes lehet, hiszen folyamatosan megy át rajta az áram, bármikor rövidzárlatos lehet)
3. Fogmosás, szappanozkodás közben vizet elzárni


süti beállítások módosítása