A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Klóros csirke – fincsi-e?

Dátum: 2008.05.29. 10:41 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 9 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: csirke mezőgazdaság eu és a világ

Az Európai Bizottság engedélyezné a klórral kezelt csirkék forgalmazását az EU-ban. A tegnapi bejelentés az USA-EU mezőgazdasági vita új fejezete, hiszen a tilalom feloldása elsősorban az amerikai exportérdekeknek kedvez - no meg a szabad versenynek, legalábbis a Bizottság indoklása szerint.
 
1997 óta tilos a klórral tisztított baromfi importja az Egyesült Államokból, ami évente kb. 180 millió dolláros veszteséget okoz az amerikaiaknak. Emiatt biztos szomorúak, talán ezért is történt úgy, hogy a legújabb tudományos kutatások már azt igazolják, hogy a tilalom indokolatlan. Ezt pár hete jelentette be Günter Verheugen ipari biztos.
 
A Greenpeace szerint az EU behódolt az amiknak és lemondott az ételhigiéniáról. Persze ők „csak” környezetvédők, ennél talán súlyosabb nyomást jelenthet a Bizottságra, hogy Európa legnagyobb mezőgazdasági lobbiszervezete, a COPA-COGECA szintén elítélte a tervezetet, sőt az EP környezetvédelmi bizottságából John Bowis brit képviselő szerint a döntés tengerimalacokká alacsonyítaná az uniós polgárokat. (A Greenpeace - tudomásom szerint - egyelőre nem tiltakozott a tengerimalacok nevében a kijelentés ellen :) )
 
A klóroscsirke-fetisisztáknak azonban még várniuk kell, hiszen ahhoz, hogy a szabályozást valóban megváltoztassák, a tagállamok élelmiszerbiztonsági szakértőinek egyhangú jóváhagyására is szükség lesz (a Bizottság szerdán még csak az Élelmiszerlánc- és Állat-egészségügyi Állandó Bizottság elé terjesztette javaslatát)
 

A csirkék hallgatnak…

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr93493114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.05.29. 15:04:05

Majd ha tiszta lesz a víz, amit iszunk, tiszta lesz a levegő, amit belélegzünk, nem lesz annyi E a kajában, ésatöbbi, akkor majd érdekes, hogy mi a rákkal tisztítják a csirkét..előbb utóbb úgyis mindenki megdöglik, akkor már egy jót had kajáljak előtte :)))

Robzon 2008.05.30. 16:58:20

KEhelyKE, pont erröl van szo, hogy "jot" kajäljäl, ne pedig mocsokban gyärtott es utäna klorban tisztäban fürdetett csirkehust. Amerikäban a klor es szämos mäs mellett alkalmaznak antibiotikumos fürdöt illetve rädioaktiv sugärzässal törtenö etel fertötlenitest is, az EU-ban egyik sem engedelyezett.

elegemvan 2008.05.30. 17:00:14

Akinek tiszta kaja kell az termelje meg maganak. Kritizalni konnyu, szekben ulni is.
Egyebkent nem kotelezo semmit sem megvenni, lehet am valogatni is.
Sajnos nem mindenki fog...

grmindenyssa 2008.05.30. 17:42:21

Bocsáss meg elegemvan, de ellent kell mondjak: hogyan termeljek tiszta kaját magamnak, ha nem tudom mi esik le az esővízzel?! Tiszta kaját kb 200 évvel ezelőtt ettünk utoljára :-(

lili 2008.05.30. 17:56:02

Ez elég meredeken hangzik... Még jó, hogy nem ezsem húst (persze ugyanannyi mérget megeszek húsmentesen is).

"Egyebkent nem kotelezo semmit sem megvenni, lehet am valogatni is.
Sajnos nem mindenki fog..."

Ezt inkább úgy moódosítanám, hogy nem mindneki tud válogatni (sajnos attól függ, hoyg ki mennyir eegészségesen étkezik, hogy mekkor a acsaládi kassza). Van sok biokaja, de lényegesen húósabb és egy átlag magyar család ezt nem engedheti meg magának.

Amúgy meg panellakók hiába próbálnának termelni maguknak bármit is. Valószínűleg nem azért laknak a betondzsungelben, mert van lehetőségük kertes házban is éldegélni... És ez aréteg lesz a klóros csirke vásárlóforrása is nagy valószínűleg.

lili 2008.05.30. 17:57:28

ajaj, elgépeltem az előbb nagyon, de azért így is érthető remélem...

Roadrunner83 2008.05.30. 18:26:44

Majd lenyomják a torkunkon ezt is valahogy :( Vagy úgy járunk, mint az egyszeri papagáj a viccben: de hisz ez nem papagájeledel, ez kávé...
Hát kérem, eszi, nem eszi, nem kap mást.

Roadrunner83 2008.05.30. 18:29:28

még elfelejtettem:
1-2 év múlva pedig készül egy tanulmány hogy a klórral kezelt csirke rendkívül tápláló, egészséges cucc :S

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.06.04. 14:01:39

Robzon: elmondanám, hogy a klóros csirke legyen a legkisebb gondod :) dolgoztam húsiparban (igaz rövid ideig), de amit ott láttam...hozzá lehet szokni, de sokáig nem ettem húst :)
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy vannak dolgok, melyek jobb, ha titokban maradnak, főleg a manapság oly finnyás emberiség előtt :)


süti beállítások módosítása