Az Európai Bizottság engedélyezné a klórral kezelt csirkék forgalmazását az EU-ban. A tegnapi bejelentés az USA-EU mezőgazdasági vita új fejezete, hiszen a tilalom feloldása elsősorban az amerikai exportérdekeknek kedvez - no meg a szabad versenynek, legalábbis a Bizottság indoklása szerint.
1997 óta tilos a klórral tisztított baromfi importja az Egyesült Államokból, ami évente kb. 180 millió dolláros veszteséget okoz az amerikaiaknak. Emiatt biztos szomorúak, talán ezért is történt úgy, hogy a legújabb tudományos kutatások már azt igazolják, hogy a tilalom indokolatlan. Ezt pár hete jelentette be Günter Verheugen ipari biztos.
A Greenpeace szerint az EU behódolt az amiknak és lemondott az ételhigiéniáról. Persze ők „csak” környezetvédők, ennél talán súlyosabb nyomást jelenthet a Bizottságra, hogy Európa legnagyobb mezőgazdasági lobbiszervezete, a COPA-COGECA szintén elítélte a tervezetet, sőt az EP környezetvédelmi bizottságából John Bowis brit képviselő szerint a döntés tengerimalacokká alacsonyítaná az uniós polgárokat. (A Greenpeace - tudomásom szerint - egyelőre nem tiltakozott a tengerimalacok nevében a kijelentés ellen :) )
A klóroscsirke-fetisisztáknak azonban még várniuk kell, hiszen ahhoz, hogy a szabályozást valóban megváltoztassák, a tagállamok élelmiszerbiztonsági szakértőinek egyhangú jóváhagyására is szükség lesz (a Bizottság szerdán még csak az Élelmiszerlánc- és Állat-egészségügyi Állandó Bizottság elé terjesztette javaslatát)
A csirkék hallgatnak…